Köpläge i banksektorn efter skandalerna?

Igår fick även Nordea sig en släng av sleven vad gäller anklagelser om penningtvätt, när bl.a. finska YLE publicerade en granskning. Det fortsätter med andra ord att vara nyhetsintensivt för oss som äger mycket bank (ca 20% av min totala portfölj utgörs av SEB, Nordea och Swedbank). Min syn har i sak dock inte förändrats. Medan det är moraliskt förkastligt och ur ett ägarperspektiv oacceptabelt att bankerna bidrar till penningtvätt, är det också - tyvärr - nästan oundvikligt att bankerna utnyttjas för detsamma. Som utomstående är det omöjligt att veta om de åtgärder bankerna vidtar är så kraftfulla som de själva påstår och man får därför i någon mån lita på respektive ledning och styrelse, samt utgå från att myndigheterna agerar om så inte är fallet.

Skulle någon av de nu aktuella anklagelserna resultera i böter kommer det svida kortsiktigt men inte påverka bankerna på lång sikt.  Bankerna är en del av det moderna samhällets infrastruktur och även om kunder kan välja att byta bank pga liknande skandaler, kan man cyniskt konstatera att få banker verkar vara helt förskonade eller sköta sig klockrent. Återigen, detta gör det inte acceptabelt, men den senaste tidens kursfall i främst Swedbank visar med all önskvärd tydlighet att rubriker kring penningtvätt är något varje bankledning med någon slags självbevarelsedrift, bör undvika. Jag tvivlar därför inte på att incitamenten finns hos alla banker att fortsätta arbeta för att förhindra liknande skandaler i framtiden.

Baserat på ovanstående har jag köpt ytterligare en mindre post i Swedbank och har i skrivande stund köpt aktier i banken för ca 1% av portföljens värde, sedan Uppdrag Gransknings första program för snart två veckor sedan. Min analys är att hela historien eventuellt kan resultera i kortsiktiga kostnader i form av böter och badwill, men att det på sikt inte kommer ha någon påverkan på resultatet och att det därför är en bra balans mellan risk och möjlighet, att köpa på dessa nivåer. Man ska dock som alltid tänka över möjliga utfall och göra sin egen analys, innan man fattar ett eget beslut.

Lycka till där ute!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagom fokus på utdelningar

Swedbank-skandalen

Hänt i veckan